【拜年禮物推薦】疫後送健康 拜年送禮唔洗煩

得體又實用嘅5大送禮攻略

拜年總唔能夠兩手空空吧!拜年禮物係唔少人嘅煩惱,尤其向長輩拜年,送咩先最適合長輩呢?送甜食同生冷食物對長輩又好似唔太合適,所以曲奇糖果朱古力呢類高脂、高糖、高熱量嘅禮盒就可免則免啦!以下就係5大精選嘅送禮推薦,長輩們收到後,肯定會覺得你貼心又窩心。

 

目錄

向長輩拜年送禮攻略一:時令水果

當季而且新鮮嘅水果營養價值高,富含大量維生素,對長輩嚟講就最合適不過!水果唔單止好味健康,唔同嘅水果嘅諧音都好吉利㗎,但具體送咩水果、邊款寓意好意頭呢?代表吉利嘅水果,如蘋果 – 平平安安;柑橘 – 大吉大利;柿子 – 事事順利等,長輩收到具有寓意嘅水果,自然就感受到您送出嘅心意啦!

 

向長輩拜年送禮攻略二:茶葉

送茶葉比長輩係承載住一份尊敬嘅心意,而且長輩普遍都喜愛飲茶,茶葉禮盒就肯定唔會出錯啦。另外,飲茶對身體嘅好處多多,由於茶葉含有豐富茶多酚,可以有效降體脂率,對降血壓、血糖、血脂都有強大嘅日常保健效果。係過年咁喜慶嘅日子免不了大吃大喝,冲上一壺好茶,一家人細細品嘗就再好不過啦。

 

向長輩拜年送禮攻略三:海味

參茸海味係一種矜貴嘅送禮代表,向長輩拜年亦係一個傳統嘅送禮選擇,得體又大方,而且滋補得嚟又有營養價值。

 

向長輩拜年送禮攻略四:紅酒

送紅酒比長輩既可以展現個人品味,又可以同長輩展開閒談嘅話題,仲可以一齊慢慢品嘗,買啱「對方的喜好」更可以留下深刻印象。而且適量飲用紅酒,可能對血管健康都有好處,所以送紅酒比長輩係一個唔錯嘅選擇。

 

向長輩拜年送禮攻略五:養生保健品

所謂健康就係最好嘅禮物,長輩身體當然就要多加看護,想為長輩送上矜貴嘅健康保健品,不妨考慮以下兩大矜貴之選。

矜貴之選一: 維特健靈「五色靈芝」

向長輩拜年送維特健靈「五色靈芝」夠曬實用又得體啦,一粒有齊五類六種靈芝,可以一次過補好心肝脾肺腎,全方位強健體魄、增強免疫力、提升身體防禦力。

 

矜貴之選二: 維特健靈「滋寳奇珍」

長輩們通常較注重調理養生,由内而外嘅身體調理相當重要。過年送上維特健靈「滋寶奇珍」就最窩心,滋寶奇珍蘊含二十種珍貴中藥,如人參、靈芝、鹿茸等,有助補益元氣、滋陰補腎、能調理體虛、改善手腳冰冷、疲乏無力、暈眩、腰酸,由根本改善耳健康同腎虛等問題,無論幾凍都唔怕啦!

 

瞭解更多「五色靈芝」:https://bit.ly/3Qrgm1N 

瞭解更多「滋寶奇珍」:https://bit.ly/3xmuYJ3

 

常見問題

Q: 拜年送禮送咩時令水果比長輩?

A: 代表吉利嘅水果,如蘋果 – 平平安安;柑橘 – 大吉大利;柿子 – 事事順利

 

Q: 茶葉有什麼好處?

A: 茶葉含有豐富茶多酚,可以有效降體脂率,對降血壓、血糖、血脂都有強大嘅日常保健效果

沒有留言

留言

你的電郵地址不會被發佈。