4大 「扮工室」放鬆行為,你會揀?

正所謂:「休息是為了行更遠的路」。望住星期一嘅日曆,Monday Blue 真係即刻湧哂出嚟。有時做嘢做到冇哂mood,不如搵啲方法放鬆下,restart 心情再繼續搏殺。

 

以下4招最常見嘅「辦公室放鬆技」,你練成咗未呢?

1. 化身Pantry咖啡師

一到3點15分,做嘢做到悶悶地提唔起勁,專注力開始下降。決定偷偷地行入pantry,沖杯咖啡醒下神。聞住飄出來嘅陣陣咖啡香,呼~心情輕鬆返哂!

2. 三五成群 坐埋一群

「聽講公司又會炒人,好驚啊….」、「Monday Blue真係好辛苦,幾點收工啊?!」、「今日又俾老細鬧,冇心情做嘢啦…」。一間公司入面,總有一個「上知天文,下知地理」嘅同事喺你附近。返工遇上不順時,不妨放低手頭工作,同身邊同事輕鬆閑聊一下,一齊發掘公司鮮為人知嘅秘密,心情即時得到放鬆。

3. 「俾我訓15 分鐘!」

星期一總係令人懶洋洋。食完lunch飯氣攻心,聽住同事鍵盤打字聲,眼皮會不自覺地往下垂。趁住lunch仲有時間,不如小休15分鐘,話唔定身體休息後更加有動力工作!真係15分鐘好啦 ! 唔好俾老細發現!

4. 玩手機放鬆下

返工唔一定全日對住部電腦埋頭苦幹。研究發現上班族每日平均只有3小時可以高度專注。當沒有靈感或睡魔來襲時,不如利用5至10分鐘玩手機放鬆一下情緒,睇下唔同平台有咩新鮮事,可以激發靈感之餘,仲可以舒暢緊張的心情,重新投入工作!

 

返工最緊要開心,食Vita Joy restart好心情!

返工最緊要返得開心!專注力變差、容易忟憎緊張、做事提唔起勁,可能唔只係Monday Blue。與其等到週末放假先透透氣,不如正確面對。

Vita Joy輕鬆幫你restart好心情!維特健靈Vita Joy含純天然中藥,包括合歡花、甘草、龍骨等,有助舒緩壓力心情舒暢。仲要絕無西藥成分,適合每天服用,安全可靠。

即刻restart好心情!回復專注力,工作表現好做咩都咁掂!

產品詳情 : https://bit.ly/3n8WXYB

沒有留言

留言

你的電郵地址不會被發佈。